Separator

Artikel - HI-re.nl

"Vijf zaken die leidinggevenden van Ronald Koeman kunnen leren."

Op 23 en 26 maart speelt Oranje de eerste oefeninterlands met Ronald Koeman als bondscoach. Koeman won als voetballer niet alleen het EK en de Champions League, maar kan hopelijk ook het Nederlands voetbalelftal weer glans geven. Edwin Hansma, een expert in gedragsverandering binnen organisaties, stelt dat managers en leidinggevenden vijf zaken van onze bondscoach kunnen opsteken.

Edwin Hansma, een van de oprichters van FYNCH, vindt sport een logische metafoor voor het samenstellen en begeleiden van teams: “Trainers hebben managerskwaliteiten nodig om een team aan te sturen. Koeman heeft die kwaliteiten als geen ander. Hij geeft richting, perspectief en hoop, richt zijn team in op de omgeving, selecteert de juiste spelers en laat ze doen waar ze goed in zijn, maakt de gekozen richting concreet en creëert een omgeving waarin plezier rendeert. Managers die Koeman als voorbeeld nemen, merken dat de prestaties van hun team verbeteren.”

1: Geef richting, perspectief en hoop
“Koeman vertelde in een recent interview dat er wat moet veranderen bij Oranje. We hebben nu niet de beste spelers ter wereld, maar horen wel thuis op EK’s en WK’s. Daarmee geeft Koeman het Nederlandse voetbal weer richting, perspectief en hoop. Koeman doet in feite wat Van Gaal tijdens het WK in 2014 deed. Hij overtuigde zijn spelers dat ze tot veel meer in staat waren dan ze zelf voor mogelijk hielden. Het Nederlands elftal kreeg als doel om bij de laatste vier te eindigen: dat zorgde voor begeisterung en uiteindelijk een plek in de zo gewenste halve finale. Denk daarom als manager of leidinggevende na over de richting en het perspectief van de organisatie. Creëer een omgeving waarin je medewerkers laat geloven dat dit perspectief haalbaar is.”

2: Richt je team in op de omgeving
“Toen Koeman coach bij Feyenoord was, durfde hij met de Nederlandse voetbal-traditie te breken door met vijf verdedigers te spelen. Succesvolle trainers en managers staan stil bij hun omgeving, of het nou sterke tegenstanders of veranderingen in een bedrijfstak zijn. Op basis van die informatie, en de gewenste richting, richten ze hun team in. Verwacht je bijvoorbeeld dat je nieuwe oplossingen voor bestaande problemen moet bedenken, dan is het zaak om de meest creatieve professionals de ruimte te geven. Managers en leidinggevenden moeten dan ook geregeld stilstaan en herbezinnen.”

3: Selecteer de juiste spelers en laat ze doen waar ze goed in zijn
“De spelers die de voorselectie van Oranje hebben gehaald, spelen allemaal wekelijks in de rol die Koeman voor ze voor ogen heeft. Net als in het voetbal, moet je zorgen dat iedereen op de juiste plek speelt. Ontdek dus waar werknemers energie van krijgen, welke talenten ze bezitten en wat hun ambities zijn. Als je deze laat aansluiten op hun taken, dan ontstaat er bevlogenheid op de werkvloer. Dit is voor menigeen meer waard dan een goed salaris of veel vrije dagen. Misschien wil jouw medewerker wel op goal staan, in plaats van in de spits. Hier kom je alleen maar achter als je je écht verdiept in de medewerker – en ze dus selecteert voor de rol waarin ze zich thuis voelen.”

4: Maak de gekozen richting concreet
“Koeman staat erom bekend dat hij dingen helder kan uitleggen. Voetbaltermen als ‘diep gaan’, ‘kort dekken’ of ‘breed houden’, snap je pas als je het ziet gebeuren. Als manager of leidinggevende moet je energie investeren in het concreet maken van de gewenste richting. Termen als ‘klantgericht’, ‘innovatie’, ‘ownership’ en ‘ondernemerschap’ blijven containerbegrippen, als je ze niet samen met je werknemers vertaalt naar concreet gedrag op de werkvloer. Geef medewerkers voorbeelden, bespreek ervaringen en implementeer spelvormen. Medewerkers leren nieuw gedrag niet vanuit een theorieboek; Koeman is ook een goede trainer omdat hij af en toe op het trainingsveld staat.”

5: Creëer een omgeving waarin plezier rendeert
“Veel voetballers begonnen met voetballen op een pleintje. Daar speelden ze nog niet voor miljoenen, maar voor hun plezier. Koeman snapt dat voetballers ook voetballen omdat het leuk is. Een andere omgeving, een nieuwe richting en andere voetballers zorgen dat de lol weer terugkomt bij Oranje. Organisaties die een omgeving creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen en kiezen voor een menswaardige aanpak, verlagen de stress en verhogen de productiviteit van die mensen. Het zorgt ervoor dat medewerkers beter zijn in wat ze doen en dat het werk minder energie kost. Als manager of leidinggevende ben je de aangewezen persoon om deze omgeving te creëren.”

 

Publicatie 20-03-2018 - Hi-re.nl


';