Separator

Hey, je zit op mijn plek!

“Hey, daar zit ik. Je zit op mijn plek!”

Een medecursist sprak mij aan op het feit dat ik op haar plek was gaan zitten. Volgens mij was ze zelfs een beetje geïrriteerd. Ik stond op en bood mijn excuses aan: “Sorry, wat enorm stom van mij. Ik had het moeten weten, je zit hier immers al de halve ochtend.”

Benut opleidingsbudgetten

Afgelopen week was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik zelf weer eens een training mocht volgen. Ik vind leren en mezelf up-to-date houden een leuke en zinnige bezigheid. Mijn kennis en vaardigheden op peil houden is een vaste gewoonte geworden. Wat mij betreft mogen meer professionals hiermee aan de slag. Zeker als je weet dat het gros van de huidige banen de aankomende jaren gaat veranderen of zelfs komt te vervallen.

Wil je in de toekomst nog een leuke baan hebben, dan heb je maar een optie: jezelf aanpassen en ontwikkelen. Toch lijkt dat niet altijd te lukken. Uit een gezamenlijk onderzoek van NIDAP en Springest onder HR-professionals, blijkt dat zo’n 40% van het opleidingsbudget in organisaties niet of niet helemaal wordt gebruikt.

Kennis up to date houden

Het is even alarmerend als logisch dat opleidingsbudgetten nog niet volledig benut worden. Mensen zijn nou eenmaal gewoontedieren. Ons brein is gemaakt om zoveel en zo snel mogelijk vaste patronen te ontwikkelen. Dat creëert veiligheid en zekerheid. Zo houden we energie over voor noodsituaties. Daarom zijn we geneigd om elke dag werkzaamheden uit te voeren op dezelfde manier, met dezelfde mensen en het liefst ook op dezelfde plek. Zo voldoen we aan deze menselijke behoefte.

Daarom is de weerstand groot als de buitenwereld plotsklaps afwijkt van wat je al weet. Dat leidt tot irritatie, frustratie, boosheid, schaamte, angst of stress.

Blijf jezelf uitdagen

Omdat we verlangen naar vaste mechanismen, is het volgen van een nieuwe opleiding, met onbekende mensen in een nieuwe omgeving, voor veel professionals een enorme stap. Daar moet je soms nog een keer over nadenken. Tijdwinnen in zo’n soort situatie is een veel gebruikte strategie. Voordat je het weet ligt de opleidingsbrochure verstopt in een la. Zo hoeft niemand er meer over na te denken.

Kun je hier iets aan doen? Absoluut wel! Daag jezelf uit om vastgeroeste en belemmerende patronen te doorbreken. Zo ga je in de toekomst veel makkelijker en relaxter om met situaties die anders zijn dan je gewend bent. Mocht je de aankomende tijd toch een training of opleiding gaan volgen, dwing jezelf dan na elke break om op een andere plek te gaan zitten. Zo zie je de zaak een keer van de andere kant en je ontmoet ook nog eens nieuwe mensen. Hoe leuk is dat?

EnJOY!

Edwin

 


';