Separator

Zingeving, een jeukwoord dat voor niemand zin heeft

“Zingeving? Wat een jeukwoord!”

Tijdens de week van de duurzame inzetbaarheid & interne mobiliteit was ik spreker bij een landelijk technisch bedrijf. Een van de andere sprekers had het over de zingeving op de werkvloer. In de zaal zaten voornamelijk mannen met een no-nonsense instelling. Een van hen riep: “Zingeving? Wat een jeukwoord!” Jeukwoorden zijn inhoudsloos managementjargon, waar Japke-d. Bouma leuke stukjes over schrijft voor NRC Handelsblad. Ik ben het met hem eens: zingeving is zo’n jeukwoord, waar niemand iets aan heeft.

Abstracte begrippen
Ik houd wel van professionals met het hart op hun tong. De reactie begrijp ik daarbij ook goed. Je bent als professional al geruime tijd werkzaam in een technische omgeving. Je hebt lol als je dingen kunt maken of repareren. Dit doe je het liefst met leuke en gelijkgestemde collega’s. Van hard werken ben je echt niet vies. Met thema’s als vitaliteit, bevlogenheid, geluk, mobiliteit, persoonlijke groei en zingeving heb je niet veel affiniteit. Sterker nog: je vindt ze een beetje zweverig. Hoe goed jouw werkgever het ook bedoelt, aan de week van de duurzame inzetbaarheid & interne mobiliteit heb je niet veel. Wat er in die week besproken wordt, vind je lastig om te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Wees concreter 

Toch kun je ook met no-nonsense en technische professionals een goed gesprek voeren over softere onderwerpen. De manier waarop je dit aanpakt, bepaalt of het een succes wordt. Hoe bespreek jij het thema zingeving? Ik ken geen professional die energie krijgt van werk dat geen zin heeft. Uiteindelijk wilt iedereen op zijn of haar manier iets toevoegen en iets moois achterlaten. Behoefte aan waardering en erkenning is niemand vreemd: werk moet eigenlijk voor iedereen zin hebben.

Professionals snappen echt wel dat hun werk verandert. Ze zien in dat zij zich moeten aanpassen, als ze ook in de toekomst nog leuk werk willen hebben. Ze weten ook dat ze makkelijker iets leren of zich sneller aanpassen aan nieuwe omstandigheden, als ze iets doen wat ze leuk vinden. Iedereen ziet in dat het soms best handig is als je mensen om je heen hebt die je steunen en af toe eens prikkelen. Diep van binnen weet elke technische collega dat iets nieuws soms best spannend kan zijn en dat je daarvoor buiten de grenzen van je comfortzone moet stappen.

De vraag is alleen: hoe bespreek je deze thema’s? Niet met het woord zingeving. Dat past namelijk niet bij de technische industrie. Dat is een jeukwoord. Zingeving is zo’n woord dat voor niemand zin heeft.

EnJOY!

Edwin

 


';