Separator

Ben jij al 'Fit for the Future'?

"Met vertrouwen kijken naar de toekomst, in plaats van vrezen voor de toekomst. "

Dagelijks spreek ik professionals die tegen uitdagingen aanlopen waar je wel eens over in de krant leest. Door robotisering of automatisering komt hun baan of takenpakket bijvoorbeeld onder druk te staan. Ze maken zich zorgen om deze verandering en kampen daardoor met stress. Ik vertel je hieronder graag meer over Peter, die op een dag bij ons op kantoor kwam, en hoe we hem hielpen om weer vertrouwen in de toekomst te krijgen.

Onverwachte verandering
Peter is midden in de veertig en werkt inmiddels zo’n negen jaar bij een bedrijf in midden-Nederland. Hij is getrouwd, vader van twee kinderen en verantwoordelijk voor het gezinsinkomen. Zijn werkgever verwees hem naar FYNCH door. Zijn takenpakket staat namelijk stevig onder druk en de verwachting is dat zijn baan binnen afzienbare tijd komt te vervallen. Dat komt doordat zijn taken geautomatiseerd worden. Zijn afdeling zal zelfs gehalveerd worden. Peter mag, zo is hem verteld, ‘naar een andere uitdaging uitkijken’.

“Ik ben mij kapot geschrokken!”, vertelt Peter mij. “Ik zag het niet aankomen en hoopte eigenlijk dat deze verandering aan mij voorbij zou gaan. Ik slaap slecht, pieker veel en ik ben zo nu en dan behoorlijk gefrustreerd. Ik vraag me af: “Waarom ik?” Thuis heerst er paniek. We weten niet wat ons te wachten staat. Ik ervaar stress en heb even geen flauw idee wat ik moet doen. Een HR-medewerker verwees mij door naar FYNCH. Jullie helpen mij om ‘duurzaam inzetbaar’ te worden, toch?”

Blijf je ontwikkelen
Peter is niet de eerste en (waarschijnlijk) ook niet de laatste die op onze stoep staat met deze ervaring. Onlangs publiceerde het World Economic Forum (WEF) een onderzoek naar robotisering. Er verdwijnen tot 2022 weliswaar zo’n 75 miljoen banen doordat machines ons werk uit handen nemen, maar er ontstaan daardoor ook 133 miljoen nieuwe banen. Daardoor is robotisering de komende vijf jaar goed voor netto 58 miljoen nieuwe banen.

Niemand kan deze ontwikkelingen tegenhouden. Je kop in het zand steken, zoals Peter deed, lijkt ook niet te werken. Wat moet je dan wel doen? Aanpassen en jezelf ontwikkelen! Het WEF verwacht dat zo’n 54 procent van de professionals nieuwe kennis en kunde moet opdoen. De denktank verwacht dat ongeveer 35 procent van de werknemers zes maanden aan extra training nodig heeft. Een op de tien professionals moet zes tot twaalf maanden opnieuw de schoolbanken in. Een even grote groep moet zelfs langer dan een jaar training krijgen voor het een waardevolle bijdrage aan het arbeidsproces levert. Stilstaan is dus geen optie meer.

Fit for the Future
Gelukkig zien steeds meer organisaties en professionals in dat het nodig is om je voortdurend aan te passen en te ontwikkelen. Voor nu en in de toekomst. Dit is wat mij – en FYNCH – betreft een stap in de goede richting! Toch zien we ook dat een belangrijke stap wordt overgeslagen. Mensen houden in de regel niet van veranderingen. Zo werkt ons brein nou eenmaal niet. Veranderingen zorgen vaak voor weerstand en stress. Dit leidt weer tot enorme vertraging. Als we iets nu niet kunnen gebruiken, dan is het wel vertraging: de wereld verandert immers sneller dan ooit. Sta er dus bij stil dat veranderingen altijd tijd en energie kosten. Hoe je met die veranderingen omgaat, dat maakt het verschil.

Hoe het afliep met Peter? Na een verdiepend gesprek hebben we hem uitgenodigd voor de training “Fit for the future”. Dat is een tweedaagse training die professionals helpt om de flow en focus terug te vinden. Aan de hand van praktische tips en tools leren we mensen het stuur van hun carrière weer in handen te nemen. Zo komen ze in beweging en leveren ze weer een bijdrage aan het bedrijfsresultaat. De medewerker is hierdoor weerbaar en wendbaar en gaat makkelijker om met veranderingen. Het mooiste resultaat: ze kijken weer met vertrouwen naar de toekomst, in plaats van dat ze de toekomst vrezen.

ENJOY LIFE!
Edwin


';