Separator

Shit, waarom kom ik daar nu pas op en niet toen het moest?

"Ik baal dan zo van mezelf!"


'Zit ik in een meeting met onze CEO en nog wat hotemetoten van ons bedrijf. Heb ik precies in het snotje hoe de case in elkaar zit en hoe we deze kunnen oplossen. Krijg ik van mijn manager eindelijk de gelegenheid om aan iedereen mijn ideeën te presenteren, gaat het fout. Een onsamenhangend verhaal waar geen touw aan vast is te knopen. Mijn stem trilt en klinkt drie octaven hoger dan normaal. En als ik van bovenaf naar mijzelf kijk zie ik een klein en heel fragiel meisje staan die haar publiek probeert te imponeren. Maar die zijn voor mijn gevoel al lang afgehaakt. Mijn manager kijkt bedenkelijk en ik denk te horen dat de CEO aan zijn buurman vraagt waar ze mij hebben opgevist. Weet je wat nu het rare is? Na de meeting stap ik in de auto, rij naar huis en weet gewoon precies wat en hoe ik het had moeten zeggen om impact te maken. Shit, waarom kom ik daar nu pas op en niet toen het moest?'.

Bovenstaande is één van de vele verhalen die we dagelijks horen van professionals en leidinggevenden. Of het nu gaat om een eerste ontmoeting met een opdrachtgever, een presentatie voor een potentiele klant, ‘t inspireren en motiveren van collega’s of simpelweg je grenzen aangeven aan je omgeving. Op het juiste moment ‘acte de presence’ geven en impact te maken is nog een hele kunst op zich!

Achteraf is alles makkelijker
Achteraf weten mensen vaak precies hoe ze hadden willen reageren. Ze weten dan ineens wat ze hadden moeten zeggen of doen. Maar waarom komen we daar op het moment suprême niet op? Stress is de boosdoener. Op basis van ervaringen uit ons verleden neemt ons brein feilloos waar welke situaties er kunnen ontstaan. Om negatieve consequenties te voorkomen brengt het brein ons in paraatheid om te vechten of te vluchten. Voor deze activiteiten is energie nodig in ons spierstelsel en minder in ons brein. Logisch, helder en creatief nadenken is dan minder aan de orde. Achteraf, wanneer je afstand hebt genomen en de stress afneemt lukt het weer wel. Ons brein verzint dan ineens de ene na de andere oplossing.

Acte de presence op het moment suprême
Is er wat aan te doen? Kunnen we op het moment suprême denken en handelen zoals we dat achteraf zo goed kunnen? Natuurlijk! Je kunt je brein trainen. Kijk maar naar de professionals bij de politie, brandweer en defensie of chirurgen in een operatiekamer. Allemaal zijn zij in staat om onder stress ‘acte de presence’ te geven wanneer het noodzakelijk is. En hoe vaker ze dit doen, hoe makkelijker het voor hun wordt. Bovenstaande professionals ontwikkelen dit gedrag door ze voortdurend te verrijken met de juiste skills en ze toepasbaar te maken in real-time scenario’s.

Skills die impact maken
Veel mensen denken nog steeds dat de impact van hun boodschap wordt bepaald door alleen de inhoud van hun boodschap. De Amerikaanse hoogleraar psychologie Mehrabian publiceerde in de vorige eeuw al dat de manier waarop de boodschap wordt verpakt, de vorm, uiteindelijk bepaalt of je omgeving aandacht heeft voor wat je te melden hebt.

Vijf kritische succesfactoren die invloed hebben op de impact van je boodschap

  1. Fysiologie; je houding en spierspanning tijdens het overbrengen van je boodschap,
  2. Stem; snelheid, tempo, intonatie, klemtonen en klankkleur,
  3. Handgebaren; gebruik van handen, loopbewegingen en ankering,
  4. Ademhaling; tempo en diepte hebben direct invloed op emoties van luisteraar,
  5. Kleding stijl; gebruik van kleur en stijl om je boodschap kracht bij te zetten.


Zijn dit dan de enige succesfactoren die de impact op je omgeving bepalen? Nee, ze maken deel uit van iets veel groters. Deze vijf succesfactoren zijn skills die je direct aan de buitenkant van iemand kunt waarnemen. Maar ze krijgen pas echt kracht en impact als ze ook passen bij wie je bent aan de binnenkant. Je missie, visie, waarden en normen en passies en talenten. Dan worden je boodschappen uitermate congruent!

Meer power in je presence!
Wil jij leren je kans te vergoten op het verwezenlijken van je dromen en ambities? Wil jij je verrijken met de skills van het succesvol impact maken op het moment suprême? En zou je graag jouw binnenkant met je buitenkant te stroomlijnen? We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan onze masterclass Power of Presence. Tijdens deze drie interactieve dagen ontdekken we niet alleen met jou samen de ingrediënten van dit geweldige recept. We gaan een stap verder. In een veilige en inspirerende omgeving laten we je ‘acte de presence’ geven zodat je ervaart welke impact je ook kunt hebben op jouw omgeving.

Enjoy life!

Edwin


';