Separator

Je gulp staat open!

Angst voor wat anderen van je vinden.


Met grote regelmaat tref ik professionals en leidinggevenden die niet het achterste van hun tong laten zien. De mening van anderen hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Perfectionisme, weerstand, excuses, clownesk gedrag, terughoudendheid. Ik kan nog wel even doorgaan. Allemaal camouflagetechnieken om maar te voorkomen dat mensen je zien zoals je diep van binnen bent. Inmiddels ben ik erachter. Het is de perceptie van onszelf waar we het in de broek voor doen. En we doen er alles aan om te voorkomen dat anderen dit ook zien.

Van geen kwaad bewust
Onlangs had ik een afspraak met een potentiele opdrachtgever. Bij het op elkaar aflopen om de handen te schudden zag ik direct dat zijn gulp open stond. Om hem niet in verlegenheid te brengen zocht ik naar een passend moment. Een ontvangstruimte vol met mensen en een receptioniste die ons nauwlettend gadesloeg leken mij niet ideaal. De persoon in kwestie was zich van geen kwaad bewust. Een hartelijke kennismaking gevolgd door een open en nieuwgierige smalltalk terwijl we richting zijn kantoor wandelde.

Het gevolg
De stemming tussen ons veranderde direct toen ik hem op een nette manier attendeerde op de grote kier ter hoogte van zijn kruis. Een rood hoofd, verontschuldigingen en bedachtzaamheid waren het gevolg. Ons gesprek verliep ineens stroef en werd zelfs een beetje afstandelijk. Toen ik hem later vroeg wat er nu precies gebeurde vertelde hij aarzelend het volgende; "Ik ben niet zo heel zeker van mijzelf en probeer dat altijd te verbloemen. Ik kleed mij bijvoorbeeld heel zakelijk en netjes. En ik neem zoveel mogelijk de leiding in gesprekken, want dan heb ik de regie in eigen hand". Mijn onverwachte opmerking over zijn openstaande gulp ontrafelde plotsklaps zijn zorgvuldig opgebouwde dekmantel. Volgens hem had ik hem gezien zoals hij écht was, in al zijn kwetsbaarheid. "Bijzonder",  kaatste ik hem terug. "Ik denk niet dat ik jouw onzekerheid heb gezien. Ik zag een vriendelijk ontspannen man, gekleed in een strak pak die de leiding nam in onze eerste kennismaking. Ik voelde mij op mijn gemak en zag dat je gulp op een kier stond. Zou het kunnen dat jij je eigen onzekerheid hebt gezien?".

Op tafel leggen
Wat zou er gebeuren als we niet alleen onze kracht laten zien, maar ook onze kwetsbaarheden. Gewoon op tafel leggen wat je grootste angst is. Mijn ervaring is dat mensen dan niet zoveel moeite meer hoeven te steken in al die dekmantels. Mensen ontspannen en relaties worden sterker en dieper. En een mooie bijkomstigheid; je houdt energie over om de dingen te doen die je écht leuk vindt. Misschien het overwegen waard.

Enjoy Life!

Edwin


';