Separator

Toeval bestaat niet!

"Toeval bestaat niet, alles wat op je pad komt heeft een reden!"


Of het klopt weet ik niet. Het helpt mij om de uitdagingen op mijn pad te relativeren en op te lossen. Mijn biologie leraar zei altijd: "Het doel van de mensheid op aarde is simpel. Voortplanten en een bijdrage leveren aan de evolutie". Alle problemen die je in je leven tegenkomt en oplost, groot of klein helpen hierbij. Doelstelling één kan ik afvinken. Vader van twee zonen. Een bijdrage leveren aan de evolutie ben ik dagelijks druk mee.

Toeval bestaat niet
Onlangs was ik samen met mijn collega Esther op pad. Ze breidde het gedachtengoed van mijn biologie leraar uit met het volgende; “Toeval bestaat niet. Alles op je pad komt met een reden. Verzet helpt niet. Op de korte termijn kun je de problemen een tijdje negeren maar op een later tijdstip komen ze vanzelf weer terug. Alleen dan wel met rente! Net zolang totdat je een structurele oplossing hebt gevonden”. Mijn oudste zoon, een liefhebber van de Playstation zou zeggen: “Pas dan kan je naar het volgende level".

Helderheid
Over twee weken staan de verkiezingen voor de deur. En ik weet gewoonweg niet wat te doen. Het invullen van kieswijzers, volgen van debatten en het verdiepen in partijprogramma’s hebben mij nog geen helderheid gegeven. Vier jaar geleden hadden we o.a. te maken met de financiële crisis, de problematiek omtrent de klimaatverandering en de verwijdering tussen de verschillende bevolkingsgroepen. En eerlijk gezegd heb ik niet het idee dat we deze en heel veel andere uitdagingen de afgelopen vier jaar nu duurzaam hebben opgelost. Ok, de financiële crisis lijkt voorbij. Maar hebben we het nu zo ontworpen dat hetzelfde probleem niet over een aantal jaar terugkeert? De prioriteit van het klimaat leek lange tijd steeds groter te worden op de politieke agenda’s. Maar met de komst van Trump stappen we terug in de tijd, terwijl de klimaatverandering zelf geen sabbatical neemt.

Aansluiting
Nog grotere zorgen maak ik mij om de verwijdering tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Overigens begrijp ik prima dat de behoeftes niet altijd op elkaar aansluiten en dat men angst kent. Dit laatste, in mijn optiek, vaak voor het onbekende. Lange tijd leek het erop dat onze voorouders deze uitdagingen hadden getackeld. Met bloed, zweet en tranen hebben zij bewezen dat vertrouwen, acceptatie en verdraagzaamheid beter lijken te werken dan uitsluiten. En toch lijken velen van ons terug te grijpen naar het laatste. Ik denk dat het niet gaat werken. 

Volgende stap
Toeval bestaat niet, alles op ons pad komt met een reden. Misschien zijn de huidige uitdagingen wel een kans om een volgende stap te maken in de evolutie. En kunnen onze kinderen straks zich ontwikkelen in een volgend level. Volgens mijn biologieleraar zijn wij dan overbodig en kunnen we met pensioen.

Edwin


';