Separator

Een lach doet wonderen!

“Wat was er eerder pap, de kip of het ei?”

Mijn zoon is vastberaden om Freek Vonk van zijn troon te stoten en onder het mom ‘kennis is macht’ wilt hij alles over flora en fauna weten. Ons gesprek stokt vaak bij de grote vraag wat er eerder was. De kip of het ei? We komen er maar niet uit! Zonder ei geen kip en zonder kip geen ei! Hoewel we er antwoord-technisch nooit uitkomen, blijven het hilarische gesprekken. Zeker als we bij het ei beginnen en dan pas naar het kip-standpunt kijken. Want wie heeft dan dat eerste ei gefabriceerd?

Evolutie
Fantasie te over. Harry Potter? De presidenten van de USA en Rusland samen? Want die zijn namelijk heel machtig. Zijn ideeën hierover veranderen naarmate hij ouder wordt. Op het ogenblik zitten we in de fase dat hij toch gelooft dat het iets te maken zou kunnen hebben met de evolutie. Niet dat hij deze wijsheid op school heeft opgepikt. Het komt uit het spel Pokémon Go. Eieren worden gevonden en evolueren in ultra, supersonische, hypermoderne Pokémons door veel te wandelen met je mobiele telefoon. “En pap, omdat de kip hoger staat op de evolutionaire ladder dan een Pokemon moeten ze in het verleden wel heel veel gelopen hebben met dat ei.” Het is de manier waarop hij het steeds weet te brengen gevolgd door die grote grijns op zijn gezicht. Bij elke nieuwe verklaring die hij bedenkt schieten we beiden in de lach.

Vergelijking
Onlangs, toen hij het heel eventjes wat minder zag zitten, stelde hij mij een vraag van een geheel andere orde. Al deed de vergelijking mij toch een beetje denken aan het kip en ei verhaal. “Pap, lachen we omdat we blij zijn of zijn we blij omdat we lachen?”

Lachen is gezond
Dat lachen gezond is, is voor velen niet nieuw. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lachen zorgt voor afgifte van serotonine in ons brein. We voelen ons beter! Het immuunsysteem krijgt een boost en stresshormonen nemen af. Lachen ontspant, creativiteit neemt toe, het verbetert het geheugen en ons lerend vermogen. Maar wat velen niet weten is dat in tegenstelling tot het kip en ei verhaal, wij blij worden omdat we lachen. En niet andersom! Met andere woorden een lach doet echt wonderen!

Als mijn zoon in een dip zit en we hem wat willen opvrolijken is het recept eigenlijk vrij eenvoudig. “He Freekie Vonk , wat was er eerder; de kip of het ei?”

ENJOY LIFE!
Edwin


';