Separator

Waar het (technisch) hart vol van is

Snap jij ook niets van dat geruzie bij Ajax? Laatst las ik ergens dat Wim Jonk het 'technisch hart' van Ajax verliet vanwege overlappende functieomschrijvingen. Bij het lezen van het woord hart voelde ik waar het mis is gegaan. De heren De Boer, Bergkamp, Overmars, Jonk en Van der Sar lijken simpelweg vergeten om hun hart te laten spreken.

Visie

Ook in het bedrijfsleven zie ik dit vaak misgaan. Is er eindelijk een aansprekende visie dan ontstaat er vaak onenigheid over de vraag hoe deze visie in te vullen. Kleine verschillen worden vergroot waardoor de visie stilletjes uit het zicht verdwijnt. Het hoofd verliest het op zo’n moment van het hart.

Het doet pijn als je een dergelijke nederlaag in de sport ziet gebeuren. Sport draait namelijk op slimme hartstocht. Het winnaarshart laten spreken en daarbij slimmer zijn dan de tegenstander.


De oplossing


Met een beetje fantasie was de oplossing eigenlijk heel simpel. Waarom nodigde Johan de mannen niet uit om naar Barcelona te komen? ‘Neem je kicksen mee’ had hij in de uitnodiging geschreven. In zijn achtertuin hadden ze een partijtje gedaan. Met Cruijff in de rol van scheidsrechter, een inconsequente, slechte scheids. Ze hadden gelachen, lol gemaakt en zich aan hem lopen ergeren.
Na afloop in Johans tuinhuis had Johan de heren allemaal één vraag gesteld: aan Jonk had hij gevraagd welke 3 jeugdspelers Ajax over 4 jaar naar de halve finale van de Champions League gingen brengen, aan Bergkamp had hij gevraagd welke technische bagage spelers nodig zouden hebben om dit te bereiken, aan De Boer had hij gevraagd wat hij achterlaat als hij over 2 jaar vertrekt en aan Van der Sar en Overmars had hij en passant gevraagd hoe ze 100 miljoen euro bij elkaar gingen krijgen om Ajax van de beurs te halen.

Veroveren

Praten over functieomschrijvingen was waarschijnlijk helemaal niet meer nodig geweest als het vuur was gaan branden op een plek waar het hart van voetbal ligt. Het hart veroveren om verschillen te doen smelten is wat moderne leiders doen. Heb jij die eigenschap al in je bagage?

 

Marco Frijhoff & Iwan Oving

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';