Separator

Altijd decemberdruk!

Altijd decemberdruk! Voor velen een sfeervolle en gezellige maand. En tegelijkertijd voor nog veel meer mensen stress, stress en nog eens stress

Bij ons thuis begint het als die gast uit Spanje voet aan wal zet. Mijn kinderen veranderen van het één op andere moment in nerveuze ADHD’ers die voortdurend onder spanning staan. Geen land mee te bezeilen. In het begin vind ik het nog aandoenlijk. Mijn jongste gelooft nog echt dat hij bestaat.

rollercoaster

Maar na verloop van tijd is voor mij de aardigheid eraf. Ik word nerveus en prikkelbaar. Dat voelen die kids natuurlijk ook en reageren daar weer met identiek gedrag op. Niet zo gek als je bedenkt wat er allemaal op ze afkomt. Ze komen in een soort rollercoaster terecht. Neem alleen al de spanning die gepaard gaat met het zetten van die stomme schoen. En dan heb ik het nog niet over de teleurstelling die ze te verwerken krijgen als de Sint er na tien keer niets meer in doet. Reikhalzend kijken ik elk jaar uit naar 6 december. De dag dat hij weer met zijn boot richting Spanje vertrekt.

 

Tegelijkertijd en ondertussen

En net als je denkt dat de rust kan terugkeren schakelen we naar een hogere versnelling. Onder aanvoering van die lachebek van de Noordpool verhogen we het tempo. Kerstboom optuigen is eenvoudig in vergelijking met de planning van de kerstdagen. Wie nodigen we uit, wat gaan we eten, stoten we geen mensen voor het hoofd? Kerstdiners van je kinderen op school en sportvereniging begeleiden en ook nog even nieuwe kleren kopen. En dat laatste lijkt iedereen te doen waardoor ontspannen winkelen uit den boze is. Een gemiddelde parkeerplaats lijkt wel oorlogsgebied. Tegelijkertijd lopen we ook nog even wat kerstborrels af en ondertussen probeer je ook nog je werk te doen.

 

Hunkering

Ik weet niet hoe het met jou is, maar mijn prestaties hebben hieronder te lijden. Gelukkig ben ik vrij tussen kerst en oud & nieuw. Kan ik even bijtrekken. Ontspannen nadenken over mijn ambities en doelen in 2016. Nu bezoek ik regelmatig andere organisaties en het lijkt wel of het daar het hele jaar door december is. Ik vraag me af wat het effect is op de mentale en fysieke fitheid van de professionals die daar werken. Wat gebeurt er met de prestaties en resultaten? Als dat hetzelfde is als bij ons in het gezin, snap ik dat de hunkering naar een paar zwoele relaxte zomermaanden groot is.

Enjoy Life!

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';