Separator

Onzekerheid

Onzekerheid. Eén van de bekendste drempels die ons belemmert om te doen wat we diep van binnen graag willen. Onzeker zijn we over van alles. Over de toekomst, onze omgeving, wat anderen van ons vinden, onze kennis en kunde en niet te vergeten, onzekerheid over wie we zijn. Onzekerheid houdt ons tegen, het staat vooruitgang in de weg.

 

absolute zekerheden

Bijzonder als je weet dat onzekerheid eigenlijk ook maar een perceptie is. Waar kunnen we vandaag de dag nu écht zeker van zijn? Laatst vertelde iemand dat er drie absolute zekerheden zijn in ons leven. Je bent een keer op deze wereld gekomen. En het staat vast dat je ook weer een keer vertrekt. Tenminste in de vorm waarin je nu bent. En de derde zekerheid is dat je belasting betaald. Geen speld tussen te krijgen! Alhoewel die laatste nogal afhankelijk is waar je jezelf vestigt. Een brievenbus openen op de Kaaimaneilanden is te regelen.


stap buiten onze comfort zone

Mijn punt is het volgende. Het is niet onze gedachten over onze onzekerheid die ons belemmert. Het is het bijbehorende gevoel wat zorgt dat we niet de stap buiten onze comfort zone zetten. Gedachten en gevoel zijn een soort kip en het ei. Ze beïnvloeden elkaar continue. Maar het is ons gevoel wat ons gedrag aanstuurt. Neem de gedachten van onzekerheid. We voelen ons in de regel heel zeker over onze onzekerheid, toch? En tegelijkertijd voelen we ons onzeker over onze gedachten aan zekerheid. Maar wat gebeurt er als we dit nu omdraaien. Stel dat we ons onzeker voelen over onze onzekerheid en ons zeker genoeg voelen als we denken aan zekerheid. Wat zou dat ons opleveren?

Mocht je denken, die laatste alinea moet ik drie keer oprnieuw lezen voordat ik het snap. Geen enkel probleem. De ervaring leert dat we eerst even in verwarring gebracht moeten worden, voordat we oude denkpatronen opzij zetten en ruimte ontstaat voor iets nieuws. Iets wat ons verder helpt en bijdraagt aan onze vooruitgang.

  

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';