Separator

Vrijheid voor professionals

Huiswerk en vrienden; beide spelen een cruciale rol in het leven van mijn negen jarige zoon. Aan huiswerk heeft hij een broertje dood. Waarom thuis nog werken als je de hele dag op school al hebt zitten rekenen en schrijven. Moeilijk om daar als vader een passend antwoord op te geven. 

conflict

Ik vond het ook nooit leuk om thuis de schooldag nog eens te moeten herhalen. Vriendschappen daarentegen zijn voor mijn zoon alles. Ben ik blij mee. In de wereld van nu is het cruciaal dat je relaties kunt aangaan en onderhouden. Een goed netwerk opent deuren.

Maar goed, wil je overleven op school zal je ergens een keer huiswerk moeten maken. Onder het mom, ik heb het beste met je voor verzocht ik hem iedere avond zijn huiswerk te maken. Steevast eindigde dit in een conflict. Zoon en vader beide gefrustreerd. Uiteindelijk deed ik zijn huiswerk. Je wilt toch een beetje goed overkomen als vader.


keuzevrijheid

Drie weken terug heb ik het over een andere boeg gegooid. Een kort gesprekje, ontspannen naast hem op bed. Vanaf nu bepaald hij zelf of hij wel of niet zijn huiswerk maakt. Het enige wat ik nog doe, is hem hier elke avond even aan herinneren. Het ergste wat kan gebeuren is dat hij blijft zitten. Nou en? Ik geloof in keuzevrijheid. Hij is immers al negen. Mijn wens is dat hij later met plezier terugkijkt op zijn schoolperiode. Als leren leuk is, komen de resultaten vanzelf. En als hij inhoudelijke hulp nodig heeft, hoeft hij het mij maar te vragen. Heerlijk om de opluchting op zijn koppie te zien.

Gewenst resultaat

De eerste twee avonden na ons gesprek leverde mijn herinnering niet het gewenste effect op. Zijn tablet met filmpjes van Freek Vonk maakte meer indruk. De volgende ochtend klein beetje zwaarder geschut ingezet. Nadat hij zijn vrienden van groep zes uitbundig had begroet heb ik hem even mee genomen naar groep vijf. “Sjoerd, kijk even goed om je heen. Dit worden volgend jaar je nieuwe vrienden als je blijft zitten omdat je geen aandacht besteed aan je huiswerk.” Zonder me ook maar een blik waardig te gunnen beende hij kwaad de klas uit. Maar de respons kwam nog diezelfde avond. Trots vertelde hij mij dat zijn huiswerk voor de aankomende twee dagen al af was. En inmiddels gaat het uitstekend.

Volgens mij zouden we dit in het bedrijfsleven ook moeten doen. Vrijheid geven aan onze professionals. En ze zo nu en dan even de consequenties laten zien of ervaren van de keuzes die ze wel of niet maken.

Enjoy Life!

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';