Separator

De fuck it list

'The Bucket List', wat een prachtige film. Als je hem nog niet gezien hebt, hij is absoluut de moeite waard. Na een paar dagen zit hij nog steeds in je hoofd. Tenminste bij mij wel! De twee hoofdrolspelers, Jack Nicholson en Morgan Freeman, krijgen onverwacht te horen dat ze terminaal zijn en nog maar kort te leven hebben. Wat doe je dan? 

BUCKET LIST

Het is Morgan Freeman die in de film een bucket list heeft opgesteld. Zo’n lijst met dingen die je een keer gedaan moet hebben in je leven voordat jij je laatste adem uitblaast. Ik vraag mensen wel eens naar hun bucket list. Sommigen hebben er nog nooit over nagedacht. Maar veel mensen hebben wel een wensenlijstje. Misschien niet uitgeschreven op papier maar wel ergens sluimerend in hun hoofd. Zodra je mensen bevraagt wanneer ze dit lijstje ten uitvoer brengen, gaan de hakken in het zand. Excuses te over om maar te blijven waar je bent. Zonde eigenlijk! Want als mensen één van hun wensen tot uitvoer brengen zijn ze daarna altijd opgetogen, enthousiast, blij, tevreden en gelukkiger. “Had ik veel eerder moeten doen!” is vaak wat men dan roept.

F#ck IT list

Wat kunnen we eraan doen? Weghalen die slappe, vaak onterechte excuses! Natuurlijk kan geld een probleem zijn. Of dat je afhankelijk bent van anderen. Maar meestal hebben ze gewoon met jezelf te maken. Doorbreken van een oude en vast geroeste patronen of de enge stap maken over de grens van je comfort zone. Het antwoord is de tegenhanger van de bucket list; de FUCK IT list. Een lijst waar al jouw slappe excuses in volgorde van belangrijkheid onder elkaar staan.

En elke keer als de twijfel toeslaat, als je denkt aan de dingen die je minimaal nog een keer gedaan moet hebben in je leven, doe je het volgende; ga voor de spiegel staan met je FUCK IT list. Kijk jezelf eens aan met een blik; nou ben ik het écht zat! Lees één voor één je excuses van je lijst op om aan het einde vanuit de grond van je hart, luid en duidelijk te zeggen: “FUCK IT! Morgen kan het zomaar eens te laat zijn!”.

Enjoy Life!

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';