Separator

Pleasure & Pain

Pleasure & pain; belangrijke basis ingrediënten bij de ontwikkeling en het in stand houden van ons gedrag. Waarom pleasure and pain en niet gewoon plezier en pijn als je lezers Nederlandstalig zijn? 

"There is a little adder under the grass”

Ik ga je het principe van plezier en pijn uitleggen aan de hand van een persoonlijk voorbeeld; het hanteren van de Engelse taal. Mijn Engels kun je ongeveer vergelijken met dat van Louis van Gaal. En mocht je die nog nooit Engels hebben horen praten. Ik had ook kunnen zeggen; It’s always the same song” of “There is a little adder under the grass” om er maar een paar te noemen.


No f#cking way!

Mavo eerste klas, voor het eerst in mijn leven Engels. “Hello everybody! I’m your teacher and I suggest that everyone introduce himself. Tell me your name and where you live”. Op dat moment zat mijn hart al in mijn keel. Mezelf voorstellen in het Engels terwijl iedereen naar me zit te luisteren. No f#cking way! Ik vond het in het Nederlands al moeilijk om in de schijnwerpers te staan. Maar toen mijn buurman tijdens de Engelse les zijn oer Hollandse naam vertaalde in het Engels en de klas in de lach schoot nam ik mijn besluit. Tijdens de Engelse les ga ik m'n nek niet uitsteken. Ik wil me niet schamen. Die pijn is mij veel te groot!

 

mijn grootste angst

Vier jaar lang koos ik voor een andere strategie. Zittend achter in de klas, zodat ik niet of nauwelijks opviel. En als ik al keer aan de beurt was om iets hardop in het Engels te zeggen veranderde ik in een clown. Bassie van Adriaan was er niets bij. Mijn hele Mavo periode wist ik zo twee uur in de week te ontkomen aan mijn grootste angst. En elke keer als ik met dit repertoire het einde van de les haalde was ik opgelucht. Ik was blij, plezier dus!

 

"Korte termijn plezier, levert vaak lange termijn pijn op!”

Nu twintig jaar later werkt het plezier en pijn principe precies andersom. Al meerdere keren ben ik gevraagd om mijn kunsten te vertonen in het Engels. Lezingen, workshops en zelfs de gehele opleiding. Het feit dat ik het nu niet kan vind ik niet leuk. Het doet pijn en het levert mij geen plezier op. Op zo’n moment moet ik altijd even denken aan Tony Robbins. “Korte termijn plezier, levert vaak lange termijn pijn op!” Denk bijvoorbeeld even aan roken. Maar wat zou er gebeuren als ik even door de eerste pijn heen zou bijten? Wederom heb ik een besluit genomen. Ik ben als een gek Engelse les gaan volgen. Hopend dat ik binnen nu en een jaar in ieder geval mijn steenkolen Engels naar een verstaanbaar level heb getild. Dat zou mij dan weer een enorm plezier opleveren.

Daarom deze week de vraag: Welk besluit ga jij nemen deze week? En welke pijn ga je even voor lief nemen, wetende dat het op de langere termijn een hoop plezier oplevert?

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';