Separator

Positieve psychologie & veerkracht

Donderdag 15 oktober jl., het eerste congres voor de positieve psychologie. Thema: "Richt je niet op wat je niet kunt, maar ontdek je sterktes en ontwikkel deze zodat je nog meer kwaliteit in je leven gaat ervaren". Immers als je doet wat je leuk vindt, gaat het allemaal makkelijker. Helemaal mee eens! Gewapend met een uiterst nieuwsgierige blik en mijn A5 notitieboekje in de hand op zoek naar nieuwe kennis en kunde. Zin in, ik wil nog meer leren HOE je dit doet!

Wat aanklooien

Natuurlijk begint zo’n dag met resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. In Nederland willen we niet zomaar wat aanklooien. Gelukkig hebben we de laatste decennia niet stil gezeten. Onderzoek te over en aan bewijslast geen gebrek. Alle onderzoeken wijzen uit dat; mensen die werken vanuit authentieke kracht én hun passie en talenten hebben weten te vertalen naar toegevoegde waarde beter presteren. Ze zijn productiever, meer bevlogen, hebben minder last van stress, zijn minder vaak ziek, leren en ontwikkelen makkelijker. En bovenal vertonen ze meer veerkracht!

veerkracht

Mooi, waarvan akte. Maar veerkracht! Weer een nieuw woord! Flexibel, vitaliteit, zelfredzaamheid, buigzaam, weerbaarheid, wendbaarheid...Ik kan nog wel even doorgaan. Genoeg woorden voor hetzelfde fenomeen. Basisbehoefte nummer één is ‘in control’ zijn. In control zijn is voor ieder individu weer anders. Het geeft ons veiligheid en zekerheid. Zodra deze onder druk komen te staan ontstaat er stress. Ons lichaam wordt in paraatheid gebracht om te vechten of te vluchten. Dit willen we voorkomen. Dus ik wil weten HOE je dat doet. "Hoe zorg je dat je ‘in control’ bent?"

 

Antwoorden zoeken

Helaas komt het antwoord, tijdens dit congres minder aan bod. Dus wellicht kan ik hier een steentje aan bijdragen. Vijftien jaar ‘empirisch onderzoek’ heeft ons doen inzien dat er onder kwaliteit van leven een terugkerend recept ligt. Een recept wat we in de loop der jaren hebben vertaald naar een hanteerbaar model met drie vragen en één uitgangspunt. Uitgangspunt is dat mensen die doen wat ze écht leuk vinden makkelijker leren en zich aanpassen aan wat de omgeving van hen vraagt. Maar dan? Hoe zorg je ervoor dat je kunt zijn wie je bent en toch afgestemd blijft op de behoeften uit je omgeving? Simpelweg door steeds het antwoord te zoeken op de volgende vragen; "Wat is het wat ik wil, wat houdt mij tegen en wat heb ik nodig (te leren) om m'n dromen en ambities te verwezenlijken". Hanteer deze vragen maar eens, als je weer eens voor een situatie staat die je niet had zien aankomen. Het werkt!

Hoe?

Volgend jaar staan er nieuwe congressen positieve psychologie gepland. Ik hoop echt dat we ons met zijn allen nog meer gaan richten op de vraag: HOE leren mensen zelf de regie te nemen over de kwaliteit van hun leven in plaats van weer een nieuw woord te verzinnen.

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';