Separator

De enge waarheid van verantwoordelijkheid

“Wanneer nemen ze eens hun verantwoordelijkheid” is in mijn dagelijkse praktijk een van de meest gehoorde frustraties. Maar als we eerlijk naar onszelf kijken: is het nemen van de volle verantwoordelijkheid dan niet enorm moeilijk? Hoe snel zijn we namelijk niet geneigd anderen en omstandigheden de schuld te geven voor datgeen ons niet bevalt?

 

Zondebok

Bevalt een besluit bij een bedrijf niet goed? Dan ligt het aan de CEO. Als een opdracht niet helemaal soepel verloopt komt dat vanwege het slechte materiaal, de opdrachtgever of diverse betrokken partijen. Misschien logisch, want anderen de schuld geven is altijd prettiger dan jezelf als zondebok aanwijzen. Kijk maar: als onze relatie niet lekker loopt, klagen we over onze partner. Als de economie niet genoeg groeit, kiezen we een nieuwe politiek leider die overigens net zo snel weer zijn populariteit verliest.


Kans op succes of afgestraft worden

Vreemd, want het is bewezen dat mensen die hun verantwoordelijkheden nemen, de grootste kans hebben op succes. Maar is het niet gewoon enorm menselijk om je verantwoordelijkheden niet direct ten volle te nemen voor de dingen die je overkomen? Verantwoordelijkheid is namelijk best eng. Je kunt falen en aangesproken worden.

Aan de andere kant: een lerende attitude kan verantwoordelijkheid nemen stimuleren, waarmee falen als leerervaring gezien wordt. Maar die optie lijkt vaak niet reëel omdat je in veel situaties wordt afgerekend op je resultaten. En verantwoordelijkheid nemen wordt dan snel afgestraft. Leiders kunnen daarom een sterke invloed uitoefenen op de mate waarin anderen hun verantwoordelijkheden krijgen of nemen.


Stimuleren

Als je iemand bent die zelf snel verantwoordelijkheden krijgt of neemt, dan verwacht je dat vaak ook direct van anderen. Wat we alleen vaak snel vergeten is de weg die we zelf hebben afgelegd om verantwoordelijkheden te durven nemen. Alsook de stimulerende invloed die je daarmee kunt hebben op de omgeving. Een omgeving waarin verantwoordelijkheid gestimuleerd in plaats van geëist wordt.

Zo lang je anderen beschuldigt van het niet nemen van hun verantwoordelijkheden; hoeveel verantwoordelijkheid neem je dan zelf voor de situatie?

 

Marco Frijhoff

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';