Separator

Streetlab op de werkvloer

Hoeveel complimenten kun je ontvangen zonder je opgelaten te voelen? Streetlab! Misschien ken je het programma. Onlangs nog genomineerd voor de televizierring. Vier jonge enthousiaste gasten die, zoals ze zelf zeggen, semi sociale experimenten uitvoeren. Laatst deden ze onderzoek naar de hoeveelheid complimenten die iemand kan ontvangen en wat het met mensen deed. Mensen zijn het niet gewend en bij zowel de gever als de ontvanger ontstaat na verloop van tijd een soort gene.

goedkope slijmbal

Maar een klop op onze schouder krijgen vinden we heel erg fijn. Het zorgt dat we ons erkent voelen. Ons zelfvertrouwen groeit. We raken intrinsiek gemotiveerd om nog beter ons best te doen. Alleen wij Nederlanders vinden het moeilijk om complimenten te ontvangen. We vragen ons al snel af of het allemaal wel zuiver op de graat is. Wat wil die ander precies van mij? Wat is de bekende adder? Overigens, complimenten geven zijn we ook niet zo van. “Als je niets hoort, is het ok” is een beetje de stelling in ons land. We willen niet overkomen als één of andere goedkope slijmbal.


onder de loupe nemen

De focus van mensen ligt vaak op wat nog niet goed is. Niks mis mee! Het heeft ons ver gebracht. Het zorgt dat we ons continue blijven verbeteren. Maar wat als we het patroon omdraaien? Wat zou het BV Nederland opleveren? In mijn optiek, heel veel. Ga maar na; wat doe jij als je een welgemeend en oprecht compliment van iemand krijgt? Juist, je neemt hem in ontvangst om daarna nog eens kritisch jezelf onder de loupe te nemen. Op een enkeling na, vragen veel mensen zich af wat er alsnog beter kan. De angst dat mensen niet meer aan zichzelf willen werken is dus ongegrond.


complimenteer dan de kwaliteiten

Dan de manier waarop we complimenten geven. En hier maak ik even de vertaalslag naar werkend Nederland. Professionals complimenteren op de resultaten die ze hebben neergezet is één manier. Maar het blijkt dat waardering en erkenning toenemen als je wordt gecomplimenteerd op het gedrag wat je hebt vertoond om tot deze resultaten te komen. En wil je nog een stap verder en je omgeving echt laten excelleren, complimenteer dan de kwaliteiten die iemand bezit. Kwaliteiten om het gedrag te vertonen die leiden tot het eindresultaat. Dat gaat over henzelf en verdrievoudigt het zelfvertrouwen.

men gelooft pas...

Misschien kunnen we een voorbeeld nemen aan het programma Streetlab. Stel dat we, net als hun de aankomende maanden empirisch onderzoek doen op de werkvloer. Onderzoeksvraag zou dan zijn: De bijdrage van professionals gaat omhoog wanneer ze gecomplimenteerd worden op hun specifieke en unieke kwaliteiten. Ik weet het antwoord al, maar mensen geloven het pas als we het zelf hebben ervaren.

 

Edwin, met dank aan Marcel Krikke (PHBM)

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.

 


';