Separator

Tegeltjeswijsheid!

Een wit tegeltje waar in sierlijke blauwe letters een wijsheid op staat geschreven. Ken je ze nog? Vaak bevestigd op een plek waar even tijd is om het te lezen en het te laten bezinken.

cirkel van de gedachten

Vroeger hing het toilet van mijn grootouders er vol mee. En vorige week zag ik er op een WC ook weer één hangen. Toiletten, ‘even tijd’ en bezinken lijken voor veel mensen (in ieder geval mannen) bij elkaar te horen. Ik las opnieuw de ‘cirkel van de gedachte’. Een wijsheid waar we in deze bijzondere tijd wellicht even op kunnen terugvallen om vervolgens een paar stappen vooruit te kunnen maken.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht. 

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd. 

Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan.

 En als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
blijft me hoogstwaarschijnlijk overkomen wat me altijd overkomt.


een soort geloof

'De cirkel van de gedachte' is eigenlijk een eenvoudig antwoord op de vraag, hoe gedragsontwikkeling tot stand komt. De wereld om ons heen nemen we waar via onze zintuigen. Binnenkomende informatie wordt opgeslagen op onze harde schijf. Dit is de plek waar we er een betekenis aan geven. Deze betekenis wordt onze waarheid, een soort geloof. Het geeft ons zekerheid en veiligheid. Het is de motor van ons gedrag. En het is juist ons gedrag waar onze omgeving weer op reageert.

Wat zou er gebeuren

Wat zou er gebeuren als we op het werk met een ander blik naar elkaar zouden gaan kijken? Stel dat leidinggevenden in hun jaarlijkse functioneringsgesprekken de focus gaan leggen op jouw sterke kanten in plaats van wat er nog schort. Luisteren naar wat je écht leuk vindt en goed kan. Om vervolgens samen na te denken hoe jouw toegevoegde waarde het best ingepast kan worden binnen de organisatie. En wat als jij als professional de zoveelste koerswijziging van directie gaat zien als een enorme opportunity om meer te leren, zodat je kunt groeien en het beste uit jezelf kunt halen? Wat zou er gebeuren met ons denken en ons doen en laten? Hoe zou de omgeving op ons reageren en welke ervaringen zouden we dan gaan beleven? Zou hier niet een mooie kans liggen om een paar stappen vooruit te maken.


Ik pleit deze week dan ook voor meer tegeltjeswijsheid binnen organisaties. Print ‘de cirkel van gedachte’ uit en hang hem op een plek waar mensen ‘even de tijd’ hebben om de boodschap te kunnen laten bezinken. Ik ben benieuwd hoeveel toiletten deze week een tegeltje aan de muur krijgen.

 

Edwin Hansma

 

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';