Separator

Kleuteren op je werk!

“Van welke opleiding heb je het meest geleerd en pas je het nog dagelijks toe in je leven?” Met deze vraag opende ik een bijeenkomst van professionals en leidinggevenden. De antwoorden waren divers. Van een universitaire opleiding, MBA in 1 dag tot en met een cursus ‘Gewoon jezelf zijn!’ En allemaal om uiteenlopende redenen.

Maar één deelnemer kreeg met zijn antwoord de lachers op zijn hand en wekte ook direct mijn interesse. De kleuterschool! En ik denk dat hij nog gelijk heeft ook. Op de kleuterschool heb je dingen geleerd die je vandaag de dag nog steeds toepast in je persoonlijk of zakelijk leven.

pedagogische speeltuin

Natuurlijk ben je in de tijd van de kleuterschool nog een onbeschreven blad. Fris en fruitig en nog niet beïnvloedt gehinderd door (belemmerende) denkbeelden. Je bent een spons! Alles wat je waarneemt zuig je op. Maar ze doen ook nog iets anders op de kleuterschool. Het is een pedagogische speeltuin waar je in een veilige, sfeervolle en vooral inspirerende omgeving alles leert toepassen. Vallen en opstaan is hier meer regel dan uitzondering. Aangemoedigd door de omgeving leren kinderen op een speelse en avontuurlijke manier hun authenticiteit in te zetten. En dit is nou net waarom mijn inziens de kleuterschool zo goed werkt en heel veel andere opleidingen, trainingen en cursussen niet!

Zonde

BV Nederland investeert jaarlijks ongeveer 50 miljoen euro in de ontwikkeling van haar mensen. Veelal door het aanreiken van kennis, soms door het oefenen van vaardigheden. Op deze manier hoopt men het gedrag positief te beïnvloeden. Maar opvallend genoeg doen veel mensen na een opleiding of cursus weer precies hetzelfde als wat ze voor de cursus ook deden. Zonde van de investering! Blijkbaar is er meer nodig om mensen echt in beweging te brengen.

Opnieuw ontdekken

Wat zou er gebeuren als we onze organisaties zouden omturnen naar een kleuterschool? We creëren een veilige en inspirerende plek waar professionals zich optimaal kunnen ontwikkelen. Spelenderwijs dagen we hen uit om nieuwsgierig te worden. En we leren ze met plezier hoe ze de opgedane kennis en kunde kunnen toepassen in de praktijk. Ze mogen vallen. En als ze dat doen steken we de hand uit en helpen ze weer overeind. En met wat bijsturing hier en daar laten we ze opnieuw ontdekken hoe het wellicht wel kan. En als ze succesvol zijn vieren we feest. Zetten we ze in het zonnetje. Net zoals vroeger op de kleuterschool.

De waarheid in het midden

Inmiddels weet ik uit ervaring dat een organisatie omturnen naar een kleuterschool een stap te ver is. Business draaien is voor heel veel mensen een serieuze aangelegenheid. Misschien ligt de waarheid ook ergens in het midden. Maar een beetje meer kleuteren op je werk, zou misschien nog niet zo’n gek idee zijn.

Edwin Hansma

 

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';