Separator

Wat haal jij je allemaal in je hoofd?

Het leven is één groot feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen! Mooie quote en ik kan mij hier uitstekend in vinden. Al is een feestje vieren met anderen natuurlijk nog leuker.

Wetenschappelijk is gebleken dat gelukkige mensen beschikken over een goed sociaal netwerk. Neemt niet weg dat je binnen dat netwerk nog steeds zelf verantwoordelijk bent over je eigen gedachten, stemmingen en daarmee je gedrag. Maar hoe doe je dat? Hoe hang je slingers op zodat je leven kleurrijker wordt.

Ons brein draait overuren!

Per etmaal spelen zich ongeveer 60.000 verschillende gedachten af in ons hoofd. Vaak hebben we hier geen weet van totdat we ons er bewust van worden. Ons brein draait overuren! En ook is gebleken dat we 50 keer sneller reageren op onze eigen gedachten in vergelijking met wat we waarnemen in onze omgeving. Met andere woorden; ons gedrag wordt voor een groot gedeelte bepaald door onze eigen hersenspinsels. En op basis van ons gedrag besluit onze omgeving weer of ze het de moeite waard vinden om onderdeel te zijn van ons leven. Wie wil er immers samenwerken met chagrijnen, zuurpruimen of zwartkijkers?

het glas is... 

Dus je gedachten de goede kant opsturen lijkt hier nog niet zo’n slecht idee. Neem de azijnpissers waarbij het glas altijd half leeg is. Zodra zij hun gedachten sturen en kijken wat er nog wel in het glas zit verandert direct hun gedrag. Van hakken in het zand naar proactief meedenken en bijdragen. Hoe fijn is dat?  

'hoe het heurt’

Vraag jezelf eens af; wat zou er gebeuren als je jouw gedachten met de bekende korrel zout zou nemen? Niet van elke scheet een drol maakt maar the bright side of life gaat zien? Je eigen regels over ‘hoe het heurt’ aan de wilgen hangt en kleur brengt in je innerlijk theater? En hoeveel ruimte zou er ontstaan als je de mond weet te snoeren van de criticasters in je hoofd? Hoeveel rust zou je voelen als je de volumeknoppen leert bedienen van je eigen gedachten?

Het leven kan echt nog feestelijker worden als je leert hoe je de controle kunt nemen over je eigen gedachten!

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';