Separator

I did it my way!

Claude François, Frank Sinatra, Elvis Presley en ik vergeet er vast nog een wel paar. Stuk voor stuk zongen ze de evergreen; “I did it my way!”. Aan het einde terugkijken, reflecteren en dan met gepaste trots concluderen dat je het leven op geheel eigen wijze hebt ingevuld. Geweldig toch?!

“Regrets, I have had a few. But then again, too few to mention”. Natuurlijk maken we fouten en stellen we onszelf en onze omgeving teleur. Het is een enorme zoektocht. Je persoonlijke behoeften invullen en ondertussen afgestemd blijven op je omgeving. Wanneer we de balans opmaken, valt hij helaas voor velen nadelig uit. 

authentieke 'ik'

Bijzonder om te weten dat je als kind geen verschil ervaart tussen dingen die je doet voor je plezier en dingen die je doet om ervan te leren. Je doet het omdat je het leuk vindt. Wat anderen er van vinden is op jonge leeftijd niet belangrijk. Maar als we ouder worden verandert er veel. Verantwoordelijkheden, verplichtingen en voldoen aan verwachtingen van anderen. Je schamen, schuldig voelen of de angst om anderen te kwetsen. Het zijn gevoelens die ons steeds verder doen verwijderen van onze authentieke ‘IK’.

terugkeren naar jezelf!

Het is een kunst om te leren vertrouwen op je innerlijk kompas. Een hele uitdaging! Je omgeving geeft je voortdurend adviezen. Feedback, tips, kritiek, oordelen en meningen. Aanpassen aan wat de wereld om je heen verlangt ligt op de loer. In mijn werkveld is het één van de meest genoemde uitdagingen waar professionals mee te dealen hebben. Terugkeren naar jezelf! Gewoon weer doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Simpelweg omdat dit is waar je energie van krijgt en je toegevoegde waarde het grootst is.

"I did it my way!" 

Maar hoe keer je terug bij je authentieke “IK”? Wees gerust, het is veel dichterbij dan je denkt. Je weet het wel, maar we zijn vergeten om er naar te luisteren. Wanneer je ‘echt’ ontspannen bent en de gedachtestroom in je hoofd tot rust is gekomen ontstaat er een dieper weten. Intuïtie! Dit is waar je als kind op terugviel als je het even niet meer wist. Je kunt er opnieuw op leren vertrouwen. Het geeft je ruimte en helderheid. Het vereenvoudigt de keuzes die je maakt. Het zorgt ervoor dat je aan het eind van je leven oprecht kunt zingen; “I did it my way!”.

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';