Separator

DE ONDERNEMENDE VOETBALLER

Eindelijk is het zover, dit is waarom ik zo graag een zoon wilde. Helaas gooide mijn oudste na twee maanden al roet in het eten. Hij vond er geen bal aan en wilde graag zwemmen. Maar mijn jongste zoon treed in de voetsporen van zijn legendarische vader. Hij zit op voetbal!

“Wat moeten we doen?”

Ik hoop overigens niet dat hij beschikt over de genen van zijn vader. Want veel verder dan een keer sporadisch vlammen op een verlaten knollenveld ben ik niet gekomen. Hoewel ik nog altijd innig geloof dat mijn talent onopgemerkt is gebleven omdat ze altijd net de andere kant op keken als ik iets briljants uit de hoge hoed toverde. Maar goed ik heb natuurlijk wel zicht op het spelletje. Van de zijlijn kan ik hem ook vertellen hoe je de top kunt halen. Elke week sta ik, overigens met nog negen zeer betrokken vaders, vol overgave te schreeuwen wat die jongens moeten doen om de drie punten mee naar huis te nemen. Helaas hebben we nog maar weinig succes. En ik merk ook dat het enthousiasme begint af te nemen.  Ik zie die mannetjes steeds vaker naar de kant kijken met van die vragende ogen: “Wat moeten we doen?”


het wiel opnieuw uitvinden 

Ieder kind is van nature ondernemend. Moet ook wel, want zo verkennen we de wereld om ons heen. We leren met vallen en opstaan over wat wel en niet werkt. Het maakt ons later onafhankelijk als individu. Het zorgt ervoor dat we zelf problemen leren oplossen. Helaas rammen wij (ouders, leerkrachten, omgeving) het er op jonge leeftijd al uit. Soms vanuit veiligheid of om te voorkomen dat je kind het wiel opnieuw moet uitvinden. Je wilt hen toch behoeden voor een pijnlijke afgang. Maar nog veel vaker omdat we denken dat onze oplossing gewoon de juiste is.

 

Vallen en weer opstaan 

Binnen organisaties zijn het de professionals die afwachtend zijn. Bij problemen kijken ze vragend naar hun omgeving in de hoop dat deze met een oplossing komt. Bang om fouten te maken en daarop afgerekend te worden. Simpelweg omdat ze in het verleden niet hebben geleerd om te vallen en gezond weer op te staan. Deze professionals de opdracht geven om ondernemender te worden is te kort door de bocht. Ondernemend gedrag is voor een deel afhankelijk van hoe de omgeving reageert op de initiatieven die jij ontplooit. Dus mocht je iemand ook maar iets zien ondernemen, bevestig het dan op een positieve manier.

 

Op eigen wijze de top halen 

Ik heb inmiddels weer wat geleerd. Ik kijk, analyseer en verbijt me als mijn zoon nietsvermoedend richting het verkeerde doel begint te dribbelen. Maar ik hou mijn mond en laat het hem zelf uitvinden. Ik troost hem als hij fouten maakt en bovenal roep ik steeds dat het plezier het allerbelangrijkste is. Wellicht dat hij op zijn geheel ‘eigen’ wijze de top haalt.

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';