Separator

Natural born state!

Gewoon jezelf zijn! Onlangs kreeg ik de vraag; "Wanneer ben jij helemaal jezelf?" Moeilijk overigens om daar antwoord op te geven. Wie ben je diep van binnen en wanneer zien we jou zoals je écht bent? Ik denk wel eens dat mensen pas zichzelf kunnen zijn als ze alleen zijn en niemand naar hen kijkt. 

Maar het grootste deel van de tijd schikken we ons naar onze omgeving. Naar de waarden en normen die daar gelden en de behoeften en verwachtingen die mensen hebben. Evolutionair gezien geen gekke gedachte. De kans op overleven word groter als je met meer bent. Dus aanpassen vergroot je kans op succes.

Natural born state

Als we deze wereld betreden zijn we onaangepast. Onze natural born state is nog helemaal intact. Maar al snel beginnen we ons in allerlei gaten en bochten te wringen. We willen liefde, warmte, veiligheid en erkenning en raken daardoor steeds meer verwijderd van ons hart. Zoals laatst een professional in één van onze opleidingen zo mooi verwoordde; “Door vroeger thuis druk en clownesk gedrag te vertonen kreeg ik de aandacht en liefde die ik fijn vond. Maar van nature ben ik juist heel rustig. En ook nu in het dagelijks leven is druk en gek doen nog steeds mijn manier om in verbinding te komen met de mensen om mij heen. Ze vinden mij altijd grappig, positief en opgewekt. Maar het kost me bakken met energie.Als ik veel onder de mensen ben geweest ben ik kapot en heb ik geen puf meer om nog wat te ondernemen." 

patroon

We denken in de regel niet na over ons doen en laten. Ons gedrag is een aaneenschakeling van denken, voelen en handelen met als gevolg plezier of het voorkomen van fysieke of emotionele pijn. En als je gedrag maar vaak genoeg herhaald met steeds hetzelfde resultaat wordt het een onbewust en automatisch patroon. Een patroon wat ervoor zorgt dat we niet afwijken van de menigte zodat we bijvoorbeeld niet als raar of gek worden bestempeld.

Doen wat je hart je ingeeft

Maar wie ben je dan nog? Stel dat je terug zou keren naar je natural born state. Al het aangeleerde even aan de kant zou zetten. Gewoon doen wat je hart je ingeeft. Hoe zou je leven er dan uit zien? Misschien gaat het te ver om vandaag het roer in één keer om te gooien. Maar stel dat jij vanaf 2016 een klein beetje meer je hart aan het woord zou laten zonder je blik van je omgeving af te wenden. Welk gevoel zou je dat in the end op gaan leveren?

  

Enjoy life

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';