Separator

22 seconden!

Dafne Schippers, de Ferrari onder de vrouwen. Sneller dan het licht, de vrouwelijke Usain Bolt. Ik kan nog wel even doorgaan, superlatieven schieten tekort. Tweede op de 100 en eerste op de 200 meter. Wereldkampioen hardlopen! Wie had dat ooit kunnen denken. Een Nederlandse vrouw die door de 22 seconden barrière heen knalt. Drie maanden geleden nog meerkampster die toevallig ook goed is in hardlopen, is nu wereldberoemd! Veel vragen aan Dafne over hoe zij zich voelde. Overigens standaard beantwoord met: “Ik kan het allemaal nog niet echt bevatten.”

Alles komt samen

Maar niemand, echt niemand die de vraag stelde waar ik nou zo geïnteresseerd in ben. Totdat Dafne aanschoof aan de tafel bij DWDD. Na het gebruikelijke welkomstpraatje stelde Mathijs van Nieuwkerk haar de vraag: “Dafne, vertel – hoe heb je het gedaan? Hoe kun jij ineens zo ontzettend snel lopen?” Dafne ging even verzitten. Volgens mij was ze blij. Eindelijk een vraag waar ze antwoord op kon geven. “Mijn recept is dat ik in mijn hoofd en lijf zo ontspannen mogelijk probeer te blijven. Als me dat lukt, komt alles samen.” 

Het wordt allemaal beter

Ontspanning! Het is ontspanning. Oh wat kan ik gelukkig worden van zo’n antwoord. Wetenschappelijk is al tig keer bewezen dat ontspanning enorm bijdraagt aan je prestaties, creativiteit, leren en het lekker in je vel zitten. Het wordt allemaal beter. In het bedrijfsleven is men helaas nog niet zover. In plaats van het creëren van een omgeving waar professionals en hun leidinggevenden ontspannen kunnen werken verhogen we de druk. Lange werkdagen, overslaan van lunches en vaak ‘s avonds thuis de volgende dag voorbereiden. Snappen we er dan echt niets van?

Stel dat we de strategie van Dafne Schippers gaan toepassen in ons werk. Welke barrières zouden wij dan doorbreken?

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';