Separator

Stel prioriteiten, de rest is maar zand!

Laatst las ik een mooi verhaal. Een leraar stond voor zijn klas met voor hem allerlei dingen op zijn bureau. Toen zijn lesuur begon, pakte hij zonder woorden een grote, lege mayonaisepot en deed hem vol met golfballetjes. Toen de pot tot de rand toe gevuld was, vroeg hij aan de leerlingen of de pot vol was.

Een collectief ja was het antwoord. De leraar pakte een doos met kleine kiezelsteentjes die hij in de mayonaisepot strooide. Hij schudde de pot een beetje heen en weer en de kiezelsteentjes rolden in de open plekken tussen de golfballetjes. Wederom vroeg hij de leerlingen in zijn klas of de pot vol zat. De klas beaamde dit. Nu pakte de leraar een doosje met heel fijn zand en goot dit ook in de pot. En met een beetje schudde vulde het zand alle kleine gaatjes op. “Is de pot nu vol?” vroeg de leraar aan zijn klas. Een volmondig ja kwam vanuit de klas. Daarop nam de leraar twee blikjes bier. Opende ze en gooide de complete inhoud in de mayonaisepot. Het bier vulde de ruimte tussen de zandkorrels. Een gelach steeg op uit de klas.

de belangrijke dingen in het leven

"De mayonaisepot met inhoud staat symbool voor het leven", sprak de leraar toen de stilte in zijn klas was teruggekeerd. De golfballen zijn de belangrijke dingen in het leven. Het zijn de dingen die zo belangrijk voor je zijn, dat wanneer al het andere wegvalt, je nog steeds een gelukkig leven kunt leiden. Jij alleen kan bepalen welke dingen dat zijn. De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die er toe doen. Je zou ze graag hebben in je leven maar ze zijn minder belangrijk dan de golfballen. Het zand staat voor het overige. Situaties, eigenaardigheden, dingetjes die soms ongemerkt, al dan niet bewust in je leven terecht zijn gekomen. Soms heb je ze overgenomen van anderen en vinden zij dat jij ze moet leven.
 

Leef jij het leven wat je graag zou willen?

Wanneer je als eerste het zand in de pot doet is er geen ruimte meer over voor de kiezelstenen en golfballen. Hetzelfde geldt ook voor het leven. Wanneer je aandacht continue uitgaat naar dingen die het minst belangrijk voor jou zijn, blijft er weinig ruimte over voor hetgeen je echt wilt. Dus vraag jezelf eens af; Ben je gelukkig? Leef jij het leven wat je graag zou willen? Leef en werk je vanuit je passie, benut je al je potentieel? Of verblijf je in het gebied wat wij de comfortzone noemen en is de magie in jouw leven verdwenen?

Toen de leerkracht uitgesproken was, bleef het even stil. Eén van de leerlingen in de klas stak zijn hand op: “Waar staat het bier eigenlijk precies voor?”. De leraar glimlachte: "Blij dat je het vraagt. Hoe vol je leven soms ook lijkt en hoe moeilijk de oplossing soms ook is, er is altijd ruimte voor een paar biertjes!”.

Mijn tip voor deze week is om eens stil te staan bij de golfballen in jouw leven. Zet een fijn muziekje op, zak eens onderuit, relax en neem de tijd. Stel jouw prioriteiten, de rest is maar zand!

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisatiesprofessionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';