Separator

#durftevragen

"Papa, papaaa?” Zes weken lang zijn mijn oren geterroriseerd en heeft mijn brein overuren gedraaid. Mijn beide zoons Sjoerd en Hidde, twee energieke jonge gasten van 8 en 6 jaar, die hun nieuwsgierigheid op hun vader botvieren.

“Papa, is de Big Ben in London, langer dan de watertoren in Aalsmeer?” “Ja dat denk ik wel!” “Hoe weet je dat dan?” “Papa, is Arjan Robben beter dan Messi?” “Tuurlijk!” Ik kom op voor het Nederlands voetbal. “Waarom dan pap?” “Papa, waarom heeft dit vliegtuig maar 3 wielen en een auto 4, terwijl een vliegtuig veel zwaarder is?” “Papa, papa, papa?"

toename

Ik schaam me er niet voor en ga het ook maar gewoon zeggen; ik was het op het laatst spuug en spuug zat! Ben tenslotte ook maar een gewone vader. Ik heb alle technieken toegepast, maar helaas trekken deze twee doorzetters zich daar niets van aan. Van de ‘ik hoor je niet’ techniek, humor, kwaad worden tot het verstoppen op de WC! Niets leek te werken, de hoeveelheid vragen leken eerder toe te nemen. Met gierende banden hebben we ze afgelopen maandag de klas in geduwd. ‘Zo, ga nu maar eens iemand anders lastig vallen met je vragen.’

Nieuwsgierig

Maar weet je? Eigenlijk ben ik er wel blij mee. Het is deze ontembare nieuwsgierigheid die hen verder brengt. Hun wereldbeeld wordt met elk antwoord opgerekt. Elke vraag leidt tot een nieuw inzicht. Hun kennis en kunde wordt geoptimaliseerd. Het zorgt ervoor dat ze zich ontwikkelen en verder komen in dit leven. En natuurlijk zijn niet alle vragen relevant. Sommige zijn ze zelfs te zot voor woorden. Maar wat zou er gebeuren als we geen antwoord meer geven op vragen. Stel je eens voor. Zou jij ze dan nog stellen? Wat gebeurt er met onze nieuwsgierigheid als deze stelselmatig niet wordt beloond? En dat in een wereld die continue aan het veranderen is. Om tot de survival of the fittest te behoren is aanpassen de meest effectieve methode. Aanpassen vraagt wel dat je je verrijkt met nieuwe inzichten, kennis en kunde.

#durftevragen 

Ik pleit hierbij dan ook om #durftevragen de aankomende weken topic te maken. Zeker voor de mensen die zich willen ontwikkelen. Stel elke dag minimaal drie vragen over een thema wat nog niet jouw interesse heeft. Gewoon om eens te kijken wat het ons oplevert. Misschien wekt het weer je nieuwsgierigheid op die je als kind had. Misschien leiden de antwoorden die je krijgt bij jou ook naar nieuwe inzichten. In ieder geval sta ik vaak ’s avonds bij mijn kinderen aan de rand van het bed, mijn excuses aan te bieden. Ik blijf ze aanmoedigen om veel vragen te stellen. Stomme vragen bestaan immers niet.

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';