Separator

De glorie of aftocht van een leider

Van Gaal werd geroemd tijdens het afgelopen WK Voetbal. Onder andere om zijn spontane keeperswissel -vlak voor de strafschoppenreeks- in de wedstrijd tegen Costa Rica. Een wissel waarmee we wonnen. De hele wereld sprak over de beslissing van onze eigengereide bondscoach. Maar wat als we niet hadden gewonnen? Hoe was het werk van onze voetballeider dan beoordeeld? 

eigenwijs of geniaal

Wanneer noemen we leiders eigenwijs of koppig en wanneer zijn ze vasthoudend of geniaal? Een vraag die we vaak enkel vanuit ons eigen perspectief beantwoorden. Maar draai het eens om: hoe weet een leider of hij moet vasthouden aan uitgezette lijnen of wanneer hij in moet spelen op signalen uit de omgeving?


routes uitstippelen 

Eén van de grote kwaliteiten van een ondernemende leider is een stevig innerlijk kompas. Hiermee wordt de richting van het te bewandelen pad bepaald. Zeker in een periode van veel veranderingen komt dat enorm van pas. Op die manier worden opties beter afgewogen en de juiste routes uitgestippeld. Dit geeft de duidelijkheid waar in woelige tijden zo naar verlangt wordt.

Tegelijkertijd is openheid van geest noodzakelijk om de mogelijkheden van deze tijd op het gebied van technologie, netwerk en informatie te (over)zien en in te zetten. Een openheid van geest die flexibiliteit en een luisterende houding van de leider vraagt. Want in die combinatie zit kracht; een organisatie stuurt op het kompas waarop de mogelijkheden geplot worden.

 

eigen intuïtie  

De vraag die ik nog heb is: waar slaat de vasthoudende kwaliteit dan om in starheid? Waar moet je nu op af gaan als leider als je voor ingrijpende beslissingen staat? Het antwoord is even simpel als moeilijk: je eigen intuïtie. Gevoed door een diepe zoektocht naar de essentie van organisatie, ervaringen, scherpdenkenden in je omgeving en je zelfreflectie op het gebied van handelen en opties die zich voordoen. Of het succesvol is, zal de toekomst uitwijzen.

Van Gaal maakte in de volgende wedstrijd een andere inschatting. Zijn wissels zette hij nu om in aanvallers om het verschil te maken in de verlenging. We weten allemaal hoe dat afliep. Het pakte anders uit. Maar is hij nu een slechtere leider?

  

Marco Frijhoff

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';