Separator

Doe ff normaal, dat doe ik toch!

"Doe ff normaal? Dat doe ik toch!" Deze reactie had ik kunnen voorspellen. Bij de kassa van één van Nederlands bekendste supermarktketens sta ik te wachten op mijn beurt. Aangezien wachten niet mijn sterkste onderdeel is heb ik besloten om deze tijd anders te besteden. Bestuderen van menselijk gedrag in drukke omgevingen.

Het is zaterdagochtend in de rij bij kassa 4 als bij kassa 2 de pleuris uitbreekt. Een klein mager jongetje, jaar of vijf, rood haar met ‘n gezicht vol sproeten is het wachten waarschijnlijk beu. Ook hij heeft besloten deze tijd op een andere manier in te vullen. Zittend op de grond is hij begonnen met een smaaktest. De Snikker, Twix en de Mars zijn inmiddels al van hun verpakking verlost. Net als hij zijn eerste hap wilt nemen, krijgt zijn moeder hem in de smiezen. In een reflex geeft ze hem een draai om de oren en schreeuwt: "Doe ff normaal!" Het menneke schrikt zich rot, begint te huilen en roept door zijn tranen heen: "Dat doe ik toch!"


Wat is normaal?

Doe ff normaal. Ik hoor het zo vaak en eerlijk is eerlijk, zelf gebruik ik de woorden ook dikwijls. Maar wat betekent, doe ff normaal? Wat is normaal en wat moet je precies doen? Apart is dat wat bij ons thuis normaal is, bij anderen weer niet geldt. En vice versa geldt waarschijnlijk hetzelfde. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. En gek genoeg kan niemand mij een eenduidige definitie geven van normaal gedrag. Dus wat doe ik en velen anderen met mij. We bedenken zelf wel iets waarvan wij denken dat het wel normaal is. En nu is dat het woord normaal. Maar het had net zo goed, pro-actief, klantgericht, samenwerken, beter je best doen, ondernemend, innovatief of ontspannen kunnen zijn. Ieder individu interpreteert op basis van wat hij weet de woorden op zijn eigen manier. En wat gebeurd er als we gecorrigeerd worden zonder een goed alternatief? Sommigen proberen het nog een keer, maar velen zullen hun innovatieve pogingen staken. Die doen op een gegeven moment niets meer. Angst en schaamte om het verkeerd te doen houdt hun tegen. Ze wachten af!


welk gedrag in welke context 

Dit is wat we veel tegenkomen binnen organisaties. De omgeving verandert en vanuit directie en management worden met een aantal nieuwe kernwoorden een richting aangegeven. Wanneer je professionals in beweging wilt brengen dien je deze kernwoorden te laden. Door samen te bespreken welk gedrag in welke context je verwacht is de kans veel groter dat men de juiste invulling geeft. En daarmee dus ook een veel grotere bijdrage levert aan het gewenste eindresultaat. Op deze voorkomen we de reactie “dat doe ik toch!” als we iemand vragen om even normaal te doen.

 

Edwin Hansma

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met trainingcoaching en maatwerk.


';