Separator

Overwaarde

Werk moet energie opleveren. Veel mensen zijn dat helemaal vergeten. Of hebben zelfs op deze manier nog nooit nagedacht over werk. Die denken “werk is een noodzakelijk kwaad” of “werk moet mijn hypotheek betalen”.

Energie

“Werk moet energie opleveren”. Mijn lijfspreuk zet mensen vaak aan het denken. Wanneer je langer dan drie dagen met minder energie thuiskomt dan waarmee je ’s ochtends vertrok, is het nodig daarover een gesprek te voeren. Tenminste met jezelf. Zeg ik vaak. En dat maakt mensen echt nieuwsgierig. “Drie dagen? Ik kom al weken op vrijdagavond niet van de bank af. Gevloerd. Lig ik er he-le-maal af. Mijn vrouw klaagt regelmatig dat ik op vrijdag niets meer waard ben. Al maanden eigenlijk.” Voor hen is mijn stelling met de “drie dagen regel” een eyeopener.

Raar eigenlijk, dat mensen fysiek uitgeput raken van werk dat je bijna uitsluitend met je hoofd doet. Tenslotte leer ik mensen leidinggeven. Hoofdwerk, zou je zeggen. Kopzorg.

De bron

Niets is minder waar. Leidinggeven is bij uitstek de baan waar je je lijf bij nodig hebt. Je lijf is de bron van fysieke energie. En wanneer je voldoende fysieke energie hebt, werken je hersenen ook beter. Een stijf, slecht onderhouden lichaam leidt tot oogkleppen voor je geest. Je komt in een tunnel. Creativiteit neemt af. Je wordt minder speels, je verstart. En dan zie je minder oplossingen, minder mogelijkheden. En heb je minder succes. En vaak ook meteen minder lol.

Het is dus van belang je bewust te worden van het kapitaal dat je hebt. Je fysieke kapitaal. Zie het als een extra portemonnee in je achterzak. Wanneer je je bewust wordt van de waarde van je fysieke lijf, kom je erachter dat je ‘extra’ hebt.


Overwaarde

Stel dat je het in de gaten krijgt. De waarde van goed zorgen voor je lijf. Dan zou je erachter komen dat je een bron van extra energie kunt aanboren. Door aandacht e besteden aan eten, aan slapen, aan sport. Met die energie zou je een paar uur minder slaap nodig hebben. Of energiek in een vergadering zitten. Creatieve ideeën te over hebben. Een stroom van oplossingen kunnen aanboren. Op vrijdag nog zin hebben om iets leuks te doen na het werk.

Topsporters (waarvan er overigens een heleboel op leidinggevende posities in het bedrijfsleven terecht komen) weten het. Er zijn drie dingen belangrijk. Hard trainen, gezond eten en goed ontspannen. Dat geldt dus ook voor managers en professionals. Hard werken, gezond eten en echt ontspannen. Helaas stoppen de meesten bij hard werken.

Wil jij je kapitaal vergroten? Een extra portemonnee vol energie in je achterzak? Je energie laten renderen? Overwaarde creëren? Zoek het dan eens niet in harder werken. Maar in beter eten. Meer ontspannen. Beter ademen. Maak ruimte voor het ontdekken van de extra portemonnee in je achterzak. Dat is pas optimaliseren van je energie. Wat ga jij doen, met je overwaarde?

Esther Teeuw

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';