Separator

Lesje Formule 1 voor leiders

“Bent u niet tevreden meneer?”, vroeg de vriendelijke garagemonteur me toen ik mijn auto op kwam halen na een servicebeurt. “Ik vond het wel wat lang duren”, zei ik hem. Direct kreeg ik uitleg over wat er allemaal aan werk verzet was die dag. Een heel normale reactie. Eentje die ik vaak krijg wanneer ik mensen uitdaag zichzelf of hun organisatie te verbeteren.

gemiddelde pitstop

Ik vroeg de monteur vervolgens of hij Max Verstappen kende. Zijn ogen twinkelden en hij werd zichtbaar enthousiaster. Maar na de uitwisseling van enkele wist-je-datjes ontstonden er langzamerhand toch vraagtekens in zijn ogen: “wat heeft dit met de servicebeurt te maken meneer?”


In plaats van die vraag te beantwoorden, stelde ik een wedervraag: “Hoe lang duurt een gemiddelde pitstop in de Formule 1?” De monteur lachte, hij snapte waar ik naar toe wilde, maar antwoordde dat het niet te vergelijken was. Wederom een reactie die ik vaak zie.

 

Kaders

Wat als mensen hun dagelijkse kaders los durven laten en nieuwe kaders creëren om naar dezelfde uitdaging te kijken? Welke mogelijkheden zijn er dan? En welke oplossingen liggen er dan voor het oprapen? 

Ik zie het als taak van de leider om dit soort vragen te stellen. Om zo de kwaliteit van de conversaties in en rondom bedrijven te verhogen. Om professionals uit te dagen vanuit andere kaders te denken en naar hun werk te kijken. Om hierbij vooral de mensen in de organisatie te stimuleren die deze vermogens hebben. Om de kaders van waaruit mensen kijken naar verbetering vervolgens op elkaar af te stemmen. Want alleen op die manier verbreden we onze kaders in plaats van te blijven kijken naar degenen die we reeds voor onszelf gecreëerd hebben.


“Dat is inderdaad een geheel andere manier om er naar te kijken”, gaf de monteur alsnog toe. Het zal mij benieuwen of hij het in de eerstvolgende bedrijfsvergadering inbrengt

 

Marco Frijhoff

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk


';