Separator

Feedback

Feedback geven is een bijzondere taak. Best een lastige taak ook soms. Ontvangen van feedback is zo mogelijk nog lastiger. Weet ik uit ervaring.

"In je hoofd"

Vanochtend had ik weer eens feedback te pakken. “Voer om terug te kijken”, letterlijk.

Zoals vaak op zondagochtend was ik in de Bikram Yogastudio in Utrecht. ‘Op mijn matje’ is een van de weinige plekken waar ik de rust maak om stil te staan, te ademen, en dus om echt te voelen hoe het eigenlijk met míj gaat.

De afgelopen weken waren gevuld met lange trainingen, avondprogramma’s en intensieve coachings. Lekker, zo’n volle agenda. Mijn kop is meer dan fulltime aan het werk deze weken. Ongetwijfeld voor iedereen herkenbaar; je gaat dan “in je hoofd” zitten. Vaak aan de buitenkant zichtbaar door die verticale rimpel tussen mijn wenkbrauwen…


Ruimte

Tijdens het hardlopen gisteren was het denken gewoon doorgegaan. Je kent dat wel, je hebt het niet in de gaten maar je kop staat altijd “aan”. Dus dan is er yoga nodig. Yoga maakt dat ik even bezig ben met de ‘buitenkant’ : voet naar binnen draaien, dijbeen iets naar rechts, triceps tegen je knie, strek je arm, handen en vingers… de ‘alignment’ komt zo nauw dat ik al mijn aandacht erbij moet hebben. En het is warm in de Bikram studio. Erg warm. Dus alle energie gaat naar het controleren van je adem.  Door je neus. No way dat ik nog kan piekeren.

Pas wanneer ik aandacht besteed aan de buitenkant (Waar zit nog rek, waar ben ik stijf, welke wervels buigen vandaag niet? Ontspan je gezicht!), komt er uiteindelijk ruimte om goed te kijken naar de binnenkant.


De afzender 

Ik gun mezelf  op het matje de flexibiliteit om dingen anders te bekijken. Niet volhouden, niet doorduwen, niks ‘endurance’.  Kennelijk werkt het niet zoals ik het nu doet. Probeer dan eens een andere aanpak. Mijn collega Marco stelt zich vaak de vraag “Kan het ook moeiteloos?”.

Soms zit ik niet te wachten op feedback. Ga ik roepen dat er niks van klopt. Of dat het een ‘onvolledig beeld’ is. Dat de afzender zich er niet mee moet bemoeien omdat ik zelf wel weet wat mijn talenten zijn…. Maar vandaag was de afzender mijn eigen lichaam. Dus ja, daar sta ik dan. Met opgetrokken schouders waar teveel spanning op staat. Niet raar, dat mijn lijf tegenstribbelt.

Dus, lijf, ik hoor je. En weet nog even niet precies wat te doen. Maar het moet een beetje anders, dat klopt. Deze week maar eens goed kijken wat wél werkt…

 

Esther Teeuw

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.


';