Separator

Als je op expeditie gaat, zoek vooral vrolijke en optimistische mensen!

Maar vele van jullie verslijten me voor gek! Gaat hij weer naar de kou, zoekt hij het avontuur, barre omstandigheden en misschien wel gevaar. En dat begrijp ik als geen ander, dat heb ik namelijk ook! 

En toch trekt het me

Zeker na een nachtje slapen kan ik wel eens doemdenken, dan schieten er wel eens gedachten voorbij als “waarom, of als ik nu al moeite heb met opstaan, waarom dan bij -20 in een tent vanuit een warme slaapzak?” En toch trekt het me en begin ik inmiddels vertrouwen te krijgen dat het weer een mooie tocht gaat worden in Sarek National Park Zweden en de Baltische zee.

Het wordt bijzonder, mede omdat ik probeer mijn level 2 Arctic gids papiertje te halen. Niet dat ik perse wil gidsen, maar wel om te leren en dat is precies de redenen waarom ik het wel zo leuk vind!

Verstoppen

Joy is a very serious thing”, daar gelooft FYNCH in. Als je dat gaat ontrafelen dan kom je al snel tot de conclusie dat het inderdaad een heel serieus thema is. Het komt je namelijk niet aanwaaien, zeker niet als het om de persoonlijke ontwikkeling gaat. De theorie is vaak gemakkelijk, maar de praktijk is vaak weerbarstig en dat is precies wat ik zoek! Een omgeving waar ik me niet kan verstoppen, anders dan me ingraven in de sneeuw.

In deze omgeving van -10 tot -30 moet je je aanpassen aan omstandigheden, heb je elkaar hard nodig en wordt je ego binnen 12 uur afgepeld en sta je naakt!  Alles is te zien, zeker bij het toiletteren, elk teamlid zal metaforisch door het ijs zakken en hoe gek het ook klinkt; juist de zwakste schakel heb je nodig om te overleven. En dat vind ik zo mooi aan dit soort avonturen, je kunt je er niet voor verstoppen!

Avontuur

Inmiddels ben ik klaar met mijn voorbereiding, m'n conditie is oké en mijn materiaal- en voedsellijsten zijn klaar. De route van ruim 200 kilometer voor 1ste 9 dagen is uitgestippeld. 

Eind februari ben ik weer terug. Ik beloof jullie om, indien mogelijk tijdens of anders kort na mijn trip het één en ander te delen op onze site en social media. Misschien geef ik wel een lezing, zodat ik jullie kan onderdompelen in een avontuur vol afzien, genieten, pijn, verbazing en vooral heel veel joy.

“Als je op expeditie gaat, zoek vooral vrolijke en optimistische mensen!" - Shackleton (poolavonturier begin 1900)

Tot snel!

Peter