Separator

Pre-reisverslag: Peter Blokland naar The Arctic in Noord Canada

Het is zo ver! Ik zoek voor twee weken het avontuur op de Arctic in Noord Canada en wat heb ik zin, ondanks een slechte voorbereiding!

Deze keer geen ijskap of zeeijs, maar een enorm ruig gebied met gletsjers, toendra’s, rivieren, bergen, wildlife en zeer unieke geërodeerde rots formaties bekent als de “Hoodoos”. We lopen met z’n vieren een afstand van ongeveer 300 km in 12 dagen. Er is helemaal niemand, we zijn echt op onszelf aangewezen. Er zijn zelfs geen jagershutjes om beschutting te zoeken. Het is een gebied ver van de bewoonde wereld met als enige back-up een satelliet telefoon, maar ook deze biedt geen directe hulp.

Het wordt een hele reis. Eerst naar Toronto, dan naar Ottawa en direct door naar Iqaluit. De volgende dag gaat mijn laatste vlucht naar Pond Inlet Noord Canada en dan zijn we er nog niet. Vandaar moeten we nog een halve dag varen en worden we afgezet in Sirmilik National Park.

Deze trip is een vervanging voor de eigenlijk geplande Groenland oversteek in september, een revanche op de mislukte oversteek van 2014, maar ook dit jaar geen geluk mede door het verlies van mijn poolmaatje Philip de Roo.

Niet alleen mijn poolmaatje, maar ook de beslissing om na 27 jaar dienstverband Experis (Vitae) mijn eigen pad te kiezen, het stranden van mijn huwelijk, de verhuizing naar Wilnis, een nieuwe liefde en een bijzonder goede vriend (Peter) die zijn laatste strijd tegen kanker bevecht waren en zijn een onderdeel van een zeer bijzonder en bewogen jaar. En dan beschrijf ik het nog in een notendop.

Er zijn er vele tranen gevloeid met vele ups & downs, die zich gelukkig steeds meer afwisselde in ups dan downs. In deze tijd heeft mijn trouwe viervoeter Sep me door de moeilijkste momenten getrokken en ben ik weer op mijn pootjes terecht gekomen.

Als je mij een jaar geleden had gevraagd hoe goed ik er nu bij zit dan had ik je voor gek verklaard! Want alle ankers los gooien was wel een van mijn adviezen om nooit te doen, of te wel… nooit verhuizen, relatie en werk op hetzelfde moment veranderen en wat doe ik na 27 jaar adviseren!? Precies…

Maar ik ben er weer en vele mensen hebben we me vaak gevraagd; ‘Peet, hoe krijg jij dat nu voor elkaar, hoe zet jij die knop zo makkelijk om?!’

Of het zo makkelijk gaat weet ik niet, maar ik denk dat mijn kinderen Thijs, Koen, Sophie en Sep (hond) hier een grote rol in hebben gespeeld. Nog nooit heb ik zoveel gewandeld, de stilte en ruimte gezocht om alle problemen die spelen bij zoveel veranderingen de baas te kunnen. Want alleen daar waar fysiek veel ruimte is krijg je ook veel geestelijke ruimte. De Botshol in Vinkeveen zag ik eerder ieder dag dan één keer per week. Als ik Sophie (mijn dochter) naar de manege bracht in Amsterdam, dan liep ik vaak zo’n 4 uur en gingen Sep en ik dikwijls een visje halen in Abcoude, Weesp of soms even heen en weer naar Nederhorstenberg. Elke wandeling begon ik met lood in mijn schoenen, maar elke wandeling eindigde met nieuwe energie en oplossingen.

Ik heb mijn grootste problemen achter me gelaten en ben weer goed op de rit. Inmiddels heb ik een waanzinnige leuke vriendin (Yvonne) en loopt mijn eigen business ook boven verwachting goed.

Dit bijzondere jaar ga ik afsluiten in Arctic Canada ver boven de poolcirkel, in een enorm groot ongerept gebied waar Frankrijk met gemak in kan! Vind je het leuk om te weten hoe het me is vergaan?

Kom dan woensdagavond 24 september om 19:30 uur naar FYNCH (aanmelden via hallo@fynch). In een gemakkelijke en gemoedelijke setting deel ik graag mijn avontuur en is er voldoende ruimte om met elkaar bij te kletsen.

Fijne vakantie voor die nog mogen en voor de anderen veel werkplezier en hopelijk tot 24 september! Ik ga weer opzoek naar @yourbest, dé mindset waarin weer ruimte is voor rust, kalmte, ontspanning, harmonie en liefde!

Tot snel!

Groetjes,

Peter