Separator

Broodje aap?!

Rode aap

Gelukkig had ik een goede spreker voor me. Ik zie hem nog opkomen met een pictogram van een zwarte aap en de vraag; “wie vindt zichzelf een zwarte aap?!”.

Tot mijn verbazing stak zo’n 95% van de zaal zijn vinger op. Ik niet, tot hij bij de volgende pictogram de vraag stelde; ”wie vindt zichzelf een rode aap?!”. Onbewust steek ik mijn hand op, maar waarom?

De rode aap is vaak de dwarsdenker, de anders denker, de buiten de box denker in een kolonie van veelal zwarte apen. Daar zette hij me aan het denken. Dit overkomt mij te veel in mijn eigen situatie!

 

persoonlijk leiderschap 

Die avond heb ik het besluit genomen om in gesprek te gaan met mijn management, waar ik de situatie heb voorgelegd. Zij herkenden mij hierin en vroegen mij wat hiermee te doen. Na een goed gesprek heb mijn beslissing genomen. Na 27 jaar is het tijd om te kiezen voor mijn persoonlijk leiderschap en vaar ik inmiddels mijn eigen koers binnen FYNCH. 

Deze spreker heeft mijn leven letterlijk veranderd. Als ‘rode aap’ ben ik soms net even anders, lig ik soms wat dwars tussen de ‘zwarte apen’, sta ik open voor uitdagingen en neem ik wat meer risico.

Maar dit doe ik vanuit betrokkenheid en een hele sterke overtuiging dat problemen anders opgelost kunnen worden dan de kolonie denkt.

 

Barrières doorbreken 

Zo heb ik in 2014 tijdens mijn poolexpeditie enkele weken de tent mogen delen met Philip de Roo op de ijskap van Groenland. We hebben veel gesproken hoe het ook anders kan. Door gewoon te doen, minder lullen en soms barrières te overwinnen om een doel te bereiken.

Marc Cornelissen en Philip de Roo, twee mooie anders denkende rode apen zijn verloren.Twee mannen met een missie, waarbij ze probeerde barrières te doorbreken met hun onderzoek. Ik hoop dat het werk van Marc en Philip niet verloren is, zodat we ondanks hun verlies mogen luisteren naar wat zij ons duidelijk wilde maken en dat wij hier iets mee gaan doen. Dan is hun verlies niet voor niks!

 

ze bestaan echt 

De rode aap is geen ‘broodje aap’, ze bestaan echt!

Rode apen zijn heel betrokken, durven risico’s te nemen, zijn de anders denkers en knokken om verder te komen. In hun werk, privé of zelfs op een ander deel van de wereld. 

Mijn oproep aan iedere lezer van mijn blog is om eens te kijken in je nabije omgeving naar de “rode aap”. Stel je open, luister naar ze en neem ze op in jouw kolonie.

 

Groet Peter

FYNCH inspireert en leert organisaties, professionals en hun leiders het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. Grenzen verruimen, binnen en buiten de gebaande paden. Dat doen we met training, coaching en maatwerk.